Professionele stallen slaan slag op Sale of the Rising Stars

21-01-2018

Vaste en nieuwe klanten kwamen zaterdagavond 20 januari shoppen op de achtste editie van Sale of the Rising Stars. De omzet van 819.000 euro voor vijftien springpaarden viel lager uit dan 2017, maar organisator Teus van den Brink is verheugd dat de paarden weer naar professionele stallen gaan. Voor Izanula-N (Etoulon VDL x Silverstone) werd 105.000 euro betaald, voor Heartbreaker (Zambesi TN x Clinton) 100.000 euro. 

Beide veilingtoppers reizen straks naar de Zwitserse stal van Tina Pol, die ook de hengst Happy Apple (Baltic VDL x Contendro I) voor 66.000 euro vastlegde. “Die kon ik niet laten lopen voor die prijs. We hadden eigenlijk vooral Izanula op het oog, maar het zijn er drie geworden”, lacht ze bescheiden. Op de foto met de veilingtopper wil ze liever niet. “Ik blijf liever op de achtergrond. Mag ik via de zijingang wegsluipen?”, lacht ze.

Afgelopen twee edities investeerde Tina Pol, die een goed oog heeft voor jong springtalent, al in drie veilingpaarden die in de ring opvallen met haar stalruiter Bronislav Chudyba. “Ik krijg wekelijks aanvragen voor ze, maar ik houd ze liever, zoals ik eigenlijk altijd doe. Maar het idee dat je op Sale of the Rising Stars topkwaliteitspaarden kan kopen die na een jaar nog meer waard zijn geworden, spreekt me wel aan. Bronislav is een goede ruiter. Hij gaat ermee aan de slag en kan paarden opleiden tot 1.60m niveau.”

Stoeterij Sterrehof
De prachtige merrie Jindi MBF (Quasimodo van de Molendreef x Air Jordan Z) blijft op Nederlandse bodem. Ivo en Ellen Campagne van Stoeterij Sterrehof legde haar vast voor 82.000 euro. Een nieuwe Britse klant die zich een avond voor de veiling meldde kocht er drie over de telefoon, waaronder Iwalinde (Zirocco Blue VDL x Corland) voor 78.000 euro. De Duitse springruiter Harm Lahde van Gestüt Eichenhain mocht één van de andere toppaarden, Ogano Girl (Ogano Sitte x Mermus R), voor 62.000 euro vastleggen. Sport- en handelsstal Geerink kocht er twee: Iniesta (California W Z) voor 32.000 en Harley (v. Tygo) voor 28.000 euro.

 Tevreden
“Ik ben tevreden over het verloop van de veiling”, vertelt Teus van den Brink. “De paarden waar ik hoge verwachtingen van had, gingen ook goed. Natuurlijk hoop je op dezelfde omzet als vorig jaar, maar dat was wel een abnormal veilingjaar. Ik had later nog mensen aan de telefoon die spijt hadden dat ze waren opgehouden met bieden, maar zo gaat dat met een veiling. Dat heb je niet in de hand. Ik ben blij dat de paarden op goede stallen terecht komen, zodat we er in de toekomst weer wat van horen.”

Auteur: Wendy Scholten
Foto's: Digishots