Koeweitse investeerders slaan toe op Sale of the Rising Stars

18-01-2014

De vierde editie van de springpaardenveiling Sale of the Rising Stars op ICNN Drachten heeft zaterdag opnieuw een record neergezet. Vorig jaar brachten de dertien veilingpaarden 332.0000 euro op, dit jaar steeg de omzet naar 377.000 euro. Teus van den Brink, die de paarden selecteerde, was na afloop een tevreden man.

Met 70.000 euro werd E.La Carla H (Cantos x Emilion) de veilingtopper. Opnieuw een succes voor hoefsmid Henk Kwakkel uit ‘s-Heerenbroek, die de merrie fokte, zelf zadelmak maakte en op concours uitbracht. “Wel bijzonder: haar volle broer Contador werd gisteren in Drachten zesde in de GMB finale voor jonge springpaarden. Een andere volle broer, Don Quichot, bracht vorig jaar 60.000 euro op in de Expo Talent Sale.”

Kwakkel fokte maar liefst vijf nakomelingen van Cantos uit de inmiddels overleden merrie La Carla H (Emilion x Boreas x Marco Polo), wat een succesvolle combinatie is gebleken. “Ik kocht de merrie voor slechts 750 euro van Henk en Luit Dubbeldam, die haar niet drachtig konden krijgen. Het was toen september. Ik bracht haar meteen naar mijn kameraad Henk Hammers, die destijds nog op de HBC Stal werkte, en hij kreeg haar meteen drachtig.”

E.La Carla H zal haar carriere vervolgen in Koeweit, net als de vierjarige, voor 44.000 euro afgeslagen Frasier (Carambole x Padinus x Numero Uno). Het verschil is dat deze met schitterende techniek springende ruin voor de opleiding nog een tijdje in Nederland blijft staan.

Easy to Love LB (Cassini Boy jr. x Quite Easy I) werd voor 36.000 euro afgeslagen. Drie paarden brachten 30.000 euro op, waarvan de vijfjarige Ester (Quasimodo Z x Athlet Z) naar de Ierse springruiter Cameron Hanley gaat. De andere twee zijn Evalien (Ustinov x Jumpilot) en Eurvette O (Douglas x Manhattan). Voor 26.000 euro vertrekt Foot Loose (Baltic x Cavalier) naar de Deense stallen van Andreas en Christian Schou. De Belg Gilbert De Roock kocht Fabel (Up to Date x Cavalier) voor 24.000 euro.

Gemiddeld brachten de dertien jonge springtalenten 29.000 euro op en dat is voor Teus van den Brink reden genoeg om de veiling in 2015 voort te zetten. “Misschien waren sommige paarden net groen genoeg in de africhting. Er waren er een paar bij waarvan ik dacht dat ze duurder gingen, maar andersom gebeurde ook. Vantevoren heb je wel bepaalde verwachtingen, maar in de veiling kan het helemaal anders gaan. Ik ben heel tevreden en ik denk de klanten ook. Ze hebben paarden gekocht, waar ze in de toekomst aan kunnen winnen en dat is ook belangrijk. Deze veiling is groeiende. We hebben al heel goede referenties en de verkochte paarden van vandaag laten in de toekomst ook van zich horen. Dat weet ik zeker!”

Kort voordat de veiling van start ging, werd ex-veilingpaard Embassy M (Warrant x Lord Z) nog vijfde in de GMB-finale voor 4,5-jarigen. Het was meteen de laatste rit met Marco Brinkman, want een dag eerder werd Embassy M verkocht aan Stal Stenfert.

Het bronzen beeld van een paard van kunstenares Yvonne Piller werd voor 6.000 euro geveild. De opbrengst komt ten goede aan een nieuwe tractor voor Manege onder de Linde, in Beetsterzwaag die zich inzet voor ruiters met een handicap.

Linked horses
E. La Carla H