Enorme groei in omzet Sale of the Rising Stars

25-01-2015

De vijfde editie van de Sale of the Rising Stars, de veiling van jonge springpaarden tijdens ICNN Drachten, sloot met een recordomzet af. Brachten de paarden vorig jaar nog 29.000 euro gemiddeld op, op zaterdagavond steeg de doorsnee prijs naar bijna 62.400 euro. Het vijfjarig springpaard Floyd O (Carthino Z x Ferro), waar van tevoren veel over werd gesproken, was met 160.000 euro de prijstopper en gaat naar Ierland.

Teus van den Brink, selecteur van de paarden, schrijft de explosieve groei in prijzen toe aan de zeer hoge kwaliteit aan paarden die hij dit jaar in de veiling bracht. “Er zaten echt fenomenale paarden bij en daar is animo voor. Het was echt een heel goede veiling. Mede dankzij mensen die vertrouwen in je hebben, die durven te kopen zonder dat ze zelf op het paard hebben gezeten.”

De wereldwijde successen van de paarden die eerder via de Sale of the Rising Stars vertrokken, dragen zeker bij aan dat vertrouwen. De in 2013 geveilde Castlefield’s Denver (v. Quasimodo Z) bijvoorbeeld werd reserve wereldkampioen van de vijfjarige springpaarden met Bertram Allen, waarna hij verkocht werd aan de Ierse amazone Peig van Amerongen die nu de prijstopper kocht. Van Amerongen schafte samen met een goede vriendin de indrukwekkend springende Floyd O en zij waren speciaal voor de veiling naar Drachten gekomen.

Nog zo’n eyecatcher was de vijfjarige Frederiks (Carambole x Up to Date), die voor 125.000 euro naar Zwitserland verhuist. “De nieuwe eigenaresse, Tina Pol, ken ik al twintig jaar maar ik had nog niet eerder zaken met haar gedaan. Ik kom haar een paar keer per jaar op concours tegen en ze was nu in Drachten omdat haar amazone hier mee reed. Dat maakt de veiling ook interessant, dat het tegelijk met het internationaal concours plaatsvindt. De meeste paarden zijn dan ook verkocht aan nieuwe klanten”, vertelt Teus van den Brink.

Stoeterij Sterrehof, Marc Houtzager en Julia Kayser kochten voor 90.000 euro de zeer lichtvoetig springende merrie Flow (Sam R x Epilot). Voor eveneens 90.000 euro vertrekt de spectaculaire schimmel L-Game Boy Z (Last Man Standing x Ircolando) naar Amerika voor de hunterrubrieken. Ierse investeerders namen Fleetwood W (Vigo d’Arsouilles x Calvin Z) mee voor 85.000 euro.

In totaal brachten de dertien veilingpaarden 811.000 euro op. “Echt top, maar ook loon naar werken. Ik ben hier zeven dagen in de week mee bezig en ben elk weekend op concours, ook op zondag als een ander iets leuks gaat doen. Dan sta je van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat langs de ring paarden te scouten en kom je twintig keer met niks thuis. Of je krijgt met tegenslagen te maken. Maar dat alles hoort bij het werk en dit vind ik mooi. Zo’n avond motiveert enorm om voor volgend jaar weer een topcollectie bij elkaar te zoeken.”