‘Springpaarden die je graag ziet’ op Sale of the Rising Stars

20-12-2013

Wie het nieuwe jaar wil beginnen met paardensport, is op het Fries Congres Centrum in Drachten op de juiste plek. Van 3 tot en met 19 januari wordt er tot op het hoogste niveau dressuur verreden, komen topruiters vanuit de hele wereld naar de springwedstrijden en zijn er interessante lezingen en gezellige feestavonden, maar is er ook de jaarlijkse veiling van jonge springpaarden: de Sale of the Rising Stars op zaterdagavond 18 januari.

De Sale of the Rising Stars haalde afgelopen jaar alle hippische bladen toen de in 2012 geveilde Castlefield Denver op het prestigieuze wereldkampioenschap voor vijfjarige springpaarden in Lanaken de zilveren medaille won. De zoon van de hengst Quasimodo Z was met 75.000 de veilingtopper, maar maakt de investering ronduit waard.

Teus van den Brink, die de veilingpaarden zorgvuldig selecteert en inbrengt, is blij met zulke resultaten. ‘Het is de beste reclame die je je maar kan wensen. Je kan er zelf wel over praten, maar het mooiste is dat de paarden bij de goede mensen terechtkomen en alle kansen krijgen. Zo werd Dondersteen (v. Up to Date) finalist op het WK in Lanaken met Omer Karaevli. Ik probeer alle geveilde paarden zoveel mogelijk te volgen en het is leuk om te horen dat ze het goed doen. We hebben paarden verkocht waar mensen blij mee zijn. Dat is het allerbelangrijkste’, vertelt de handelaar uit Nijkerkerveen.

In januari worden, net als afgelopen editie, dertien jonge talenten geveild, geboren in 2010 of 2009. Zit er een nieuwe Denver bij? ‘Wie weet. Je moet paarden niet met elkaar vergelijken, maar er zitten wel een stel echt fijne paarden bij. Lichtvoetige springpaarden die je elke dag graag ziet. Daaronder nakomelingen van Quasimodo Z, waar Denver ook van afstamt, Baltic VDL, Contendro I en Cassini Boy Junior. Ik heb een goed gevoel over de collectie, nu is het afwachten hoe de veiling zal gaan lopen’, aldus Teus van den Brink.

De paarden kunnen op afspraak uitgeprobeerd worden. Op zaterdag 18 januari gaat om 15.00 uur de laatste presentatie van start, gevolgd door de veiling om 19.00 uur.